Placeholder Hur man väljer rätt eldstad eller kamin – Ildfag
Hoppa till innehållet

tips och tricks

Hur man väljer rätt eldstad eller kamin

Typer peiser - en kort veiledning

Öppen spis är ett stort ämne på grund av det stora utbudet från många olika tillverkare. Funderar du på att köpa en eldstad eller en kamin finns det några viktiga saker att tänka på och vi har skapat en liten guide som förhoppningsvis gör det lättare att hitta rätt produkt för dig.
Vi presenterar de vanligaste spistyperna och tipsar om vad du bör tänka på när du väljer.

Ämnen vi tar upp:

  • Hur väljer man rätt eldstad? Vad bör du tänka på när du väljer?
  • Typ av eldstad, biokaminer med mera.
  • Skorstenselement och andra nödvändiga tillbehör
  • Öppen spis - det perfekta komplementet till din interiör

Hur väljer man rätt eldstad? Vad bör du tänka på när du väljer?

En öppen spis lyser upp varje interiör. Ljuset och värmen från en öppen spis är bra att ha under kalla dagar, och det introducerar en unik och varm atmosfär i ditt hem.  

Eldstaden/spisen ska i första hand vara funktionell. Förutom estetiska skäl har den även praktiska fördelar. Om eldstaden eller kaminen ska värma ett hus eller lägenhet måste den ha tillräcklig effekt. När du bläddrar i våra erbjudanden, var uppmärksam på den nominella värmeeffekten (kW). Om den nya eldstaden ska vara huvudvärmekällan i ditt hus eller lägenhet så måste effekten motsvara det antal kvadratmeter du behöver värma upp. Du hittar denna information på produktsidorna.

Om eldstaden eller kaminen ska vara en hjälpvärmekälla är saken enklare. Det räcker att det ger 70-80% av kraften hos huvudvärmekällan i ditt hus eller lägenhet. Det är oerhört viktigt att välja rätt typ av eldstad eller ugn, då en för liten eldstad eller ugn snabbt kan riskera att bli överbelastad och sliten.

Naturligtvis måste du ta hänsyn till din budget när du väljer rätt eldstad. Den totala kostnaden du behöver beräkna inkluderar inköp av enheten, termisk installation och montering. Det är fullt lagligt att själv installera sin eldstad, och det finns inte heller något ansökningskrav för att montera en ny eldstad på ett befintligt rör, utan det finns krav på hur arbetet ska utföras, så att brandsäkerheten sköts, så om du är osäker på installationen, ta kontakt med brandkåren, sopmaskiner eller en professionell eldstadsmontör. Vi kommer alltid att rekommendera att du gör detta.

Ett annat problem är platsen för eldstaden. Det måste vara nära rökkanalen, och enligt brandsäkerheten (ett visst avstånd från väggen). Innan du köper, kontrollera diametern på rökröret. Det finns en rad olika typer av rökkanaler från en rad olika tillverkare, som installeras i hus och lägenheter.

Naturligtvis måste du också lära känna eldstadens vikt. Eldstäder och vedspisar är inte ljusa, så kontrollera hållfastheten på golvet innan du köper.

 støpejern peisovn

Typ av eldstad, biokaminer med mera.

Fler och fler människor väljer vedeldning i hemmet, och typerna av dessa enheter är ett stort ämne. Eldstäder/vedspisar kan delas in efter två kriterier: typ av kamin och typ av bränsle. Här är vår snabbguide.

Till att börja med, låt oss ta en närmare titt på det första temat. En öppen spisinsats med sluten härd är ett snyggt designelement, och har mycket kraft i sig. Till exempel är den maximala effekten på Nordflam Bergamo eldstadsinsats 16 kW. Det innebär lägre bränsleförbrukning och samtidigt en större mängd genererad värme. En eldstadsinsats kräver däremot att du redan har en eldstadslösning i ditt hus, eller gör en av eldtegel (sten som tål hög värme). Du kan även köpa färdiga eldstadshus för montering av eldstadsinsatser, men då måste även detta räknas in i budgeten.

Kaminer är en färdig lösning för dig som har skorsten men saknar eldstadslösning. Dessa kan monteras på en brandsäker bottenplatta och med rätt installerat skorstensrör är du redo att börja elda från dag 1. Kaminer är däremot mindre effektiva än spisinsatser då de ofta är mindre. De fördelar värmen olika och kräver mer underhåll/rengöring. Kaminer är fortfarande en mycket bra lösning som alternativ till el och med dagens konstruktioner från topptillverkare som Nordflam eller Ackerman riskerar du minimala värmeförluster, och underhållet blir mycket enkelt. Se vår guide för underhåll som du hittar på vår hemsida.

Vi har även biokaminer och elektriska eldstäder. Bioeldstäder utmärker sig genom att de eldar bioetanol istället för traditionella stockar. Detta är en mycket ekonomisk lösning, och med en design av helglas, med väggmontering, bländar en biospis in i ditt hus för att skapa en varm och behaglig atmosfär. Bioeldstäder producerar också mindre värme runt eldstaden, och är därför någorlunda brandsäkra. Bioeldstäder har däremot lägre värmeeffekt än en traditionell eldstad som brinner med ved.
Eleldstäder är eldstäder som brinner med elektricitet och med en konstgjord låga. Detta är en bra lösning för den som vill ha atmosfären av en eldstad, utan att installera en ny eldstad. Dessa ansluts direkt till uttaget och är redo att användas. Uppvärmningseffekten av elektriska eldstäder motsvarar en kraftfull värmare, och dessa kan fint värma upp ett vardagsrum eller ett sovrum enbart.

Det är dags att gå vidare till det andra ämnet - typen av bränsle. I vår butik kan du hitta traditionella spisinsatser och vedeldade kaminer samt biokaminer och elektriska eldstäder.

Vedspisar och spisinsatser är en absolut klassiker. Det är det överlägset mest populära och relativt billiga bränslet. Tillverkade av stål eller gjutjärn, de är hållbara. Du kan även köpa kakelugnar i vår butik. En enkel, klassisk form som även skyddar mot brännskador. De kommer inte bara att värma upp ditt hem, de kommer också att se bra ut.

Bio eldstäder blir mer och mer populära. De tillåter rökfri och ekologisk förbränning. Du kan placera den rostfria fristående biospisen var som helst i lägenheten eller huset. Du kan enkelt matcha den med andra delar av ditt hem. Du kan välja en hängande eller inbyggd spis. Bränslet för bioeldstäder är bioetanol. Vid förbränning frigörs vattenånga och koldioxid, så rummet där enheten är placerad måste ventileras regelbundet.

Elektriska eldstäder är en praktisk lösning för alla hem. De är lätta att använda och den medföljande fjärrkontrollen låter dig styra den visade bilden. Om du bestämmer dig för denna produkt behöver du inte oroa dig för typen av skorstenar eller ventilationskanaler. Allt du behöver är en strömkälla. En elektrisk spis kommer att vara ett bra komplement till alla interiörer.

biopeis med aromaterapifunksjon

Skorstenselement och andra nödvändiga tillbehör

Den öppna spisen kommer att ge din interiör en unik atmosfär. För att använda det säkert måste du köpa några nödvändiga verktyg som gör det möjligt. Det är värt att se till att de är praktiska, men också lämpliga för interiören där de kommer att placeras.

För att elda i eldstaden behöver du bränsle, och detta bränsle bör förvaras någonstans. Till detta kan en korg användas, men även ett speciellt stativ. Du kan enkelt hitta metall- och träprodukter, enkla och dekorativa.

Det är också nödvändigt att köpa en uppsättning eldstadsverktyg. Den består av: tång, poker och en dammduk med dammbricka. Var och en av dessa produkter kan köpas separat, men väljer du hela setet får du även ett stativ så att du enkelt kan förvara dem.

Eldstadständare och eldkuber kommer att göra belysningen mycket enklare. Finns i form av kuber eller ekologisk ull, de är helt säkra för miljön. På grund av deras ringa storlek kan du enkelt förvara dem nära värmekällan.

För att eldstaden ska tjäna dig i många år bör den rengöras och underhållas regelbundet. Specialdesignade preparat förhindrar sotuppbyggnad.

Öppen spis - det perfekta komplementet till din interiör

Ildfag-butiken erbjuder många produkter som matchar inredningen i alla rum. Ta en titt på vårt utbud för att se om du hittar den som passar dig och samtidigt tillgodoser ditt värmebehov.

Tidigare inlägg
Den här posten

Tack för att du prenumererar

Mejlet har registrerats

Shoppa utseendet

Välj alternativ

Senast visade

Låsa
Redigeringsalternativer
Låsa
Back In Stock Notification
Låsa
Skick och villkor
Dette kjøpet er regulert av den nedenstående standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett. Med forbrukerkjøp menes her salg av vare til forbruker som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet, og når selgeren opptrer i næringsvirksomhet med salg av varer over internett. Kontrakten er utarbeidet og anbefalt brukt av Forbrukerombudet. Forbrukerkjøp over Internett reguleres hovedsakelig av avtaleloven, forbrukerkjøpsloven, markedsføringsloven, angrerettsloven og ehandelsloven, og disse lovene gir forbruker ufravikelige rettigheter. Vilkårene i kontrakten skal ikke forstås som noen begrensning i de lovbestemte rettighetene, men oppstiller partenes viktigste rettigheter og plikter for handelen. Selgeren kan velge å tilby kjøperen bedre vilkår enn det som fremgår av disse salgsbetingelsene. I tilfeller hvor kontrakten ikke direkte gir løsningen på en problemstilling, må kontrakten utfylles med relevante lovbestemmelser. 1. Avtalen Avtalen mellom kjøper og selger består av opplysningene selgeren gir om kjøpet i bestillingsløsningen i nettbutikken (herunder blant annet opplysninger om varens art, mengde, kvalitet, andre egenskaper, pris og leveringsbetingelser), eventuell direkte korrespondanse mellom partene (for eksempel e-post) samt disse salgsbetingelsene. Ved motstrid mellom opplysningene selgeren har gitt om kjøpet i bestillingsløsningen i nettbutikken, direkte korrespondanse mellom partene og vilkårene i salgsbetingelsene, går direkte korrespondanse mellom partene og opplysningene gitt i bestillingsløsningen foran salgsbetingelsene, så fremt det ikke strider mot bindende lovgivning. 2. Partene Ildfag AS Vardeveien 25 1659 Torp, Fredrikstad kundeservice@ildfag.no 98171772 NO 913 893 832 MVA Kjøper er den person som foretar bestillingen. 3. Priser Prisene, som er oppgitt i nettbutikken, inkluderer merverdiavgift. Opplysninger om de totale kostnadene kjøperen skal betale, inklusive alle avgifter (merverdiavgift, toll, og lignende) og leveringskostnader (frakt, porto, fakturagebyr, emballasje med videre) samt spesifisering av de enkelte elementene i totalprisen, gis i bestillingsløsningen før bestilling er foretatt. (Vareleveranser til Svalbard eller Jan Mayen selges uten tillegg av merverdiavgift. (1) 4. Avtaleinngåelse Avtalen er bindende for begge parter når kjøperens bestilling er mottatt av selgeren. En part er likevel ikke bundet av avtalen hvis det har forekommet skrive- eller tastefeil i tilbudet fra selgeren i bestillingsløsningen i nettbutikken eller i kjøperens bestilling, og den annen part innså eller burde ha innsett at det forelå en slik feil. 5. Ordrebekreftelse Når selgeren har mottatt kjøperens bestilling, skal selgeren uten ugrunnet opphold bekrefte ordren ved å sende en ordrebekreftelse til kjøperen. Det anbefales at kjøperen kontrollerer at ordrebekreftelsen stemmer overens med bestillingen med hensyn til antall, varetype, pris osv. Er det ikke samsvar mellom bestillingen og ordrebekreftelsen, bør kjøperen ta kontakt med selger så snart som mulig. 6. Betaling Selgeren kan kreve betaling for varen fra det tidspunkt den blir sendt fra selgeren til kjøperen. Dersom kjøperen bruker kredittkort (2) eller debetkort (3) ved betaling, kan selgeren reservere kjøpesummen på kortet ved bestillingen i inntil 4 dager fra bestillingen. (4) Ved betaling med kredittkort, vil lov om kredittkjøp m.m. komme til anvendelse. (5) Tilbyr selgeren etterfakturering, skal fakturaen til kjøperen utstedes ved forsendelse av varen. Forfallsfristen skal settes til minimum 14 dager fra kjøperen mottar forsendelsen. Har selgeren særskilt behov for å kreve forskuddsbetaling fra kjøperen, for eksempel ved tilvirkningskjøp, kan selgeren kreve dette. Kjøpere under 18 år kan kun betale direkte ved selgerens levering av varen eller ved utlevering av varen ved postoppkrav. (6) 7. Levering m.v. Levering av varen fra selgeren til kjøperen skjer på den måte, på det sted og til det tidspunkt som er angitt i bestillingsløsningen i nettbutikken eller på faktura. Hvis ikke leveringstidspunkt fremgår av bestillingsløsningen, skal selgeren levere varen til kjøper innen rimelig tid og senest 60 dager etter bestillingen fra kunden. Skal selgeren sørge for at varen blir sendt til kjøperen, plikter han å få varen fraktet til bestemmelsesstedet på egnet måte og på vanlige vilkår for slik transport. Bestemmelsesstedet er hos kjøperen med mindre annet er særskilt avtalt mellom partene. Leveringen vil bli foretatt med Ildfag’s egen transport service, Scanteam, DHL, Posten Norge AS, Postnord AS eller Leverance AS. Normal leveringstid er 2-4 uker så sant annet ikke er oppgitt ved bestilling. 8. Risikoen for varen Risikoen for varen går over på kjøperen når tingen er overtatt av kjøperen i henhold til avtalen. Hvis leveringstiden er kommet og kjøperen unnlater å overta en vare som er stilt til hans eller hennes rådighet etter avtalen, har kjøperen likevel risikoen for tap eller skade som skyldes egenskaper ved varen selv. 9. Angrerett Kjøperen kan angre kjøpet av varen etter angrerettslovens bestemmelser (7). Angrerett innebærer at kjøperen uten grunn kan returnere varen til selgeren selv om det ikke er noen mangel ved den. På grunn av vår interne behandling og kvalitetssikring anbefales det uansett at det gis beskjed skriftlig via epost post (at) Ildfag.no om ditt ønske om å angre ditt kjøp, så vi får opprettet et saksnummer for sikker og profesjonell behandling av din retur. Kjøperen må gi selger melding om bruk av angreretten innen 14 dager etter at varen, de foreskrevne opplysninger om angreretten og angrerettsskjema er mottatt. Mottar kjøperen angreskjema og de nødvendige opplysningene på et senere tidspunkt enn ved levering av varen, begynner angrefristen å løpe fra den dagen kjøperen mottar angrerettsskjema og opplysningene. Angrerettskjemaet blir sendt samtidig med varen digital per epost. Ildfag.no vil tilbakebetale hele kjøpesummen til kjøperen innen 14 dager fra den dag varen mottas. Selgeren kan ikke fastsette gebyrer for kjøperens bruk av angreretten, men selgeren kan kreve at kjøperen skal betale kostnadene for returforsendelsen. Kjøperen kan undersøke produktet før han eller hun angrer på kjøpet. Varen må likevel kunne leveres tilbake til selgeren i tilnærmet samme stand og mengde som den var i da kjøperen mottok den. Kjøperen bør sende varen tilbake til selgeren i originalemballasjen hvis dette er mulig. Om original eske mangler vil du fortsatt kunne angre kjøpet, men det vil bli fakturert 10% av vareverdien, eller 10% reduksjon i tilbakebetalingen. Kjøper betaler returfrakt. Kjøperen kan ikke angre på kjøp av varer som forringes raskt, varer som etter sin art ikke kan tilbakeleveres, eller på lyd- og bildeopptak (herunder CDer, DVDer) eller datamaskinprogrammer hvor forseglingen er brutt. Angret kjøp gjelder ved kjøp via netthandel. Ved kjøp over disk, eller rett fra lager tilbyr vi 30 dagers bytterett. Om varen er tatt i bruk utover test slik en kan gjøre i butikk, og er synlig brukt, har skader etter bruk, eller tilsvarende forbeholder vi oss retten til å fakturere inntil 30%, eller inntil 30% trekk på tilbakebetalingen. Dette skjønnsvurderes og dokumenteres ved retur. Påse derfor å kun teste produktet lett frem til du er sikker på at varen skal beholdes. 9.1 Uavhentede pakker Pakker som ikke blir hentet innen fristen og/eller returnert til oss på vår regning uten forhåndsavtale blir fakturert for frakt tur/retur samt ilagt et restocking gebyr på 10% av vareverdien. 10. Undersøkelse av varen Når kjøperen mottar varen, anbefales det at han eller hun i rimelig utstrekning undersøker om den er i samsvar med bestillingen, om den har blitt skadet under transporten eller om den ellers har mangler. Hvis varen ikke samsvarer med bestillingen eller har mangler, må kjøperen melde fra til selgeren ved reklamasjon jf. kontraktens punkt 11. 11. Reklamasjon ved mangel og frist for å melde krav ved forsinkelse Dersom det foreligger en mangel ved varen, må kjøperen innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen. Fristen kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen. Reklamasjon må likevel skje senest to år etter at kjøperen overtok varen. Dersom varen eller deler av den er ment å vare vesentlig lengre, er reklamasjonsfristen fem år. Reklamasjon Dersom det foreligger en mangel ved varen, må du innen rimelig tid gi Ildfag skriftlig melding (e-post / brev) om at du vil påberope deg mangelen. Ildfag AS vil da gi deg informasjon om hva du skal gjøre videre. Reglene om reklamasjon finnes i Lov om forbrukerkjøp (Forbrukerkjøpsloven) 12. Kjøperens rettigheter ved forsinkelse Dersom selgeren ikke leverer varen eller leverer den for sent i henhold til avtalen mellom partene, og dette ikke skyldes kjøperen eller forhold på kjøperens side, kan kjøperen i henhold til reglene i forbrukerkjøpslovens kapittel 5 etter omstendighetene holde kjøpesummen tilbake, kreve oppfyllelse, heve avtalen og kreve erstatning fra selgeren. Oppfyllelse: Dersom selgeren ikke leverer varen på leveringstidspunktet, kan kjøperen fastholde kjøpet og sette en rimelig tileggsfrist for oppfyllelse fra selgeren. Kjøperen kan likevel ikke kreve oppfyllelse dersom det foreligger en hindring som selgeren ikke kan overvinne eller dersom oppfyllelse vil medføre en så stor ulempe eller kostnad for selgeren at det står i vesentlig misforhold til kjøperens interesse i at selgeren oppfyller. Faller vanskene bort innen rimelig tid, kan forbrukeren kreve oppfyllelse. Heving: Kjøperen kan heve avtalen med selgeren dersom forsinkelsen er vesentlig eller hvis selgeren ikke leverer varen innen den tilleggsfristen for oppfyllelse som kjøperen har fastsatt. Kjøperen kan likevel ikke heve avtalen mens tilleggsfristen løper, med mindre selgeren har sagt at han eller hun ikke vil oppfylle innen fristen. Kjøperen må melde krav til selgeren ved reklamasjon jf. denne kontraktens punkt 11. 13. Kjøperens rettigheter ved mangel Dersom varen har en mangel og dette ikke skyldes kjøperen eller forhold på kjøperens side, kan kjøperen i henhold til reglene i forbrukerkjøpsloven kapittel 6 etter omstendighetene holde kjøpesummen tilbake, velge mellom retting og omlevering, kreve prisavslag, kreve avtalen hevet og erstatning fra selgeren. Retting eller omlevering: Dersom varen har en mangel, kan kjøper kreve at selgeren retter mangelen. Selgeren kan motsette seg kjøperens krav dersom gjennomføringen av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader. Selgeren skal foreta rettingen eller omleveringen innen rimelig tid. Retting eller omlevering skal foretas uten kostnad for kjøperen, uten risiko for at kjøperen ikke får dekket sine utlegg og uten vesentlig ulempe for kjøperen. Selgeren kan ikke foreta mer enn to forsøk på retting eller omlevering for samme mangel, med mindre det foreligger særlige grunner som gjør at ytterligere forsøk er rimelig. Selv om kjøperen verken krever retting eller omlevering, kan selgeren tilby retting eller omlevering dersom dette skjer uten opphold. Dersom selgeren sørger for slik retting eller omlevering, kan kjøperen ikke kreve prisavslag eller heving. Prisavslag: Dersom mangelen ikke rettes eller omleveres, kan kjøperen kreve forholdsmessig prisavslag. Heving: I stedet for prisavslag kan kjøperen heve avtalen, unntatt når mangelen er uvesentlig. 14. Selgerens rettigheter ved kjøperens mislighold Dersom kjøperen ikke betaler eller oppfyller de øvrige pliktene etter avtalen, og dette ikke skyldes selgeren eller forhold på selgerens side, kan selgeren i henhold til reglene i forbrukerkjøpsloven kapittel 9 etter omstendighetene holde varen tilbake, kreve oppfyllelse av avtalen, kreve avtalen hevet samt erstatning fra kjøperen. Selgeren kan også etter omstendighetene kunne kreve renter ved forsinket betaling, inkassogebyr og gebyr ved ikke- forskuddsbetalte uavhentede varer. Oppfyllelse: Dersom kjøperen ikke betaler, kan selgeren fastholde kjøpet og kreve at kjøperen betaler kjøpesummen (oppfyllelse). Er varen ikke levert, taper selgeren sin rett dersom han venter urimelig lenge med å fremme kravet. Heving: Ved vesentlig betalingsmislighold eller annet vesentlig mislighold fra kjøper, kan selgeren heve avtalen. Selgeren kan likevel ikke heve etter at kjøpesummen er betalt. Selgeren kan også heve kjøpet dersom kjøperen ikke betaler innen en rimelig tilleggsfrist for oppfyllelse som selgeren har fastsatt. Selgeren kan likevel ikke heve mens tilleggsfristen løper, med mindre kjøperen har sagt at han eller hun ikke vil betale. Erstatning: Selgeren kan kreve erstatning fra kjøperen for økonomisk tap han eller hun lider som følge av kontraktsbrudd fra kjøperens side jf. forbrukerkjøpslovens §46. Renter ved forsinket betaling/inkassogebyr: Dersom kjøperen ikke betaler kjøpesummen i henhold til avtalen, kan selgeren kreve renter av kjøpesummen etter lov om renter ved forsinket betaling. (9) Ved manglende betaling kan kravet, etter forutgående varsel, bli sendt til inkasso, og kjøperen kan da bli holdt ansvarlig for gebyrer etter lov om inkassovirksomhet og annen inndrivning av forfalte pengekrav. (10) Gebyr ved uavhentede ikke-forskuddsbetalte varer: Dersom kjøperen unnlater å hente ubetalte varer, kan selgeren belaste kjøper med et gebyr på kr + frakt tur/retur. Gebyret skal maksimalt dekke selgerens faktiske utlegg for å levere varen til kjøperen. Et slikt gebyr kan ikke belastes kjøpere under 18 år. (11) Om en bestilling som betales og ikke hentes ut blir returnert oss, må returfrakt til oss, samt ny frakt til kjøper bekostes av kunde i sin helhet. I tillegg tilkommer et behandlingsgebyr på kr 49. Om bestillingen er bestilt med postoppkrav som betalingsmetode og ikke hentes ut innen tidsfristen blir kunde fakturert for frakt og postoppkravsgebyr, samt returfrakten til oss. Behandlingsgebyr på 250kr vil tilkomme. Hvordan unngår du dette? Om du har fått beskjed om at sendingen er på vei sporer du den opp i tilfelle noe har skjedd under frakt eller pakket har ankommet ditt postkontor uten at du har fått beskjed. Har du ikke fått en oppdatert epost fra oss om at pakken er sendt innen 1 uke må du snarest ta kontakt så vi får undersøkt hva som har skjedd. Ved bestilling oppfordrer vi alle kunder til å kontrollsjekke at alle opplysninger stemmer overens med det som er oppgitt. Adresse, mobilnummer og epost må være 100% korrekte. Dersom du ikke henter pakken og forholder deg ellers helt passiv, vil dette ikke gi oss noen indikasjoner om hvorfor pakken ikke er hentet. Du vil da ikke ha oppfylt kravene som stilles til deg i henhold til Angrerettloven §11 og §13, og mister således retten til å gå fra avtalen. Du vil da bli belastet med frakt kostnader tur/retur og et gebyr pålydende kr. 250,-. Dette for å dekke våre kostnader i forbindelse med den uavhentede pakken. 15. Garanti Garanti som gis av selgeren eller produsenten, gir kjøperen rettigheter i tillegg til de rettighetene kjøperen allerede har etter ufravikelig lovgivning. En garanti innebærer dermed ingen begrensninger i kjøperens rett til reklamasjon og krav ved forsinkelse eller mangler etter punkt 12 og 13. All elektronikk har 1 års garanti så sant ikke annet er oppgitt på produktet. 16. Personopplysninger (12) Med mindre kjøperen samtykker til noe annet, kan selgeren kun innhente og lagre de personopplysninger som er nødvendig for at selgeren skal kunne gjennomføre forpliktelsene etter avtalen. Personopplysningene til kjøper under 15 år kan ikke innhentes med mindre selgeren har samtykke fra foreldre eller foresatte. Kjøperens personopplysninger skal kun utleveres til andre hvis det er nødvendig for at selgeren skal få gjennomført avtalen med kjøperen, eller i lovbestemte tilfelle. Selgeren kan kun innhente kjøperens personnummer dersom det er saklig behov for sikker identifisering og slik innhenting er nødvendig. Hvis selgeren vil benytte kjøperens personopplysninger til andre formål, for eksempel til å sende kjøperen reklame eller informasjon ut over det som er nødvendig for å få gjennomført avtalen, må selgeren innhente kjøperens samtykke ved avtaleinngåelsen. Selgeren må gi kjøperen informasjon om hva personopplysningene skal brukes til og om hvem som skal bruke personopplysningene. Kjøperens samtykke må være frivillig og avgis ved en aktiv handling, for eksempel ved avkrysning. Kjøperen skal enkelt kunne kontakte selgeren, for eksempel pr telefon eller e-post dersom han eller hun har spørsmål om selgerens bruk av personopplysninger eller hvis han eller hun ønsker at selgeren sletter eller endrer personopplysningene. 17. Konfliktløsning Partene skal forsøke å løse eventuelle tvister i minnelighet. Kjøperen kan ta kontakt med Forbrukerrådet for å få bistand i en eventuell tvist med selger. Dersom minnelig løsning ikke oppnås etter megling i Forbrukerrådet, kan partene skriftlig begjære at Forbrukerrådet fremmer tvisten for Forbrukertvistutvalget.13 Vedtak av Forbrukertvistutvalget er rettskraftig fire uker etter forkynning. Før vedtaket er rettskraftig, kan partene, ved innsendelse av stevning til Forbrukertvistutvalget, bringe vedtaket inn for tingretten. 18. Kildeliste 1. Se lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift § 16. 2. Et kredittkort er et betalingskort hvor oppgjøret for kjøpet skjer i etterkant ved at kredittgiveren (kredittkortselskapet) sender kortholder faktura med krav om betaling. 3. Et debetkort er et betalingskort knyttet til en innskuddskonto. Bruk av kortet medfører at brukerens konto blir belastet og beløpet blir overført til betalingsmottakerens konto. 4. Jf. mønsteravtale utarbeidet av det felles kontraktsutvalget for Sparebankforeningens og Finansnæringens hovedorganisasjon – Avtalevilkår for kredittkort og faktureringskort – forbrukerforhold punkt 12 og mønstervilkår utarbeidet av Sparebankforeningen og Finansnæringens hovedorganisasjon for betalingskort punkt 11. 5. Lov av 21. juni 1985 nr. 82 om kredittkjøp m.m. 6. Personer under 18 år kan kun betale på de nevnte måter ettersom de ikke kan stifte gjeld jf. lov av 22. april 1927 om vergemål for umyndige (vgml.) § 2. 7. Lov av 21. desember 2000 nr. 105 om opplysningsplikt og angrerett m.v. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted (angrerettloven). 9. Lov av 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling. 10. Lov av 13. mai 1988 nr. 26 om inkassovirksomhet og annen inndrivning av forfalte pengekrav. 11. Gebyr kan ikke avkreves personer under 18 år da disse ikke kan stifte gjeld jf. vgml. § 2. 12. Se lov av 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger. 19. Ansvarsfraskrivelse Ildfag AS stiller om importør av produkter, og kunden importerer varene på eget ansvar. Kunden stiller selv ansvarlig for bruk av produktet som blir importert, og om produktets egenskaper er egnet til kundens installasjon/prosjekt/behov. Ved spørsmål vedrørende produkter, sertifikat eller godkjenning, ta kontakt med Ildfag på telefon eller epost.
this is just a warning
logga in Låsa
Låsa
Kundvagn
0 föremål