Hur man väljer rätt eldstad eller vedspis

Typer peiser - en kort veiledning

Öppen spis är ett stort ämne på grund av det stora utbudet från många olika tillverkare. Funderar du på att köpa en eldstad eller en kamin finns det några viktiga saker att tänka på och vi har skapat en liten guide som förhoppningsvis gör det lättare att hitta rätt produkt för dig.
Vi presenterar de vanligaste spistyperna och tipsar om vad du bör tänka på när du väljer.

Ämnen vi tar upp:

  • Hur väljer man rätt eldstad? Vad bör du tänka på när du väljer?
  • Typ av eldstad, biokaminer med mera.
  • Skorstenselement och andra nödvändiga tillbehör
  • Öppen spis - det perfekta komplementet till din interiör

Hur väljer man rätt eldstad? Vad bör du tänka på när du väljer?

En öppen spis lyser upp varje interiör. Ljuset och värmen från en öppen spis är bra att ha under kalla dagar, och det introducerar en unik och varm atmosfär i ditt hem.  

Eldstaden/spisen ska i första hand vara funktionell. Förutom estetiska skäl har den även praktiska fördelar. Om eldstaden eller kaminen ska värma ett hus eller lägenhet måste den ha tillräcklig effekt. När du bläddrar i våra erbjudanden, var uppmärksam på den nominella värmeeffekten (kW). Om den nya eldstaden ska vara huvudvärmekällan i ditt hus eller lägenhet så måste effekten motsvara det antal kvadratmeter du behöver värma upp. Du hittar denna information på produktsidorna.

Om eldstaden eller kaminen ska vara en hjälpvärmekälla är saken enklare. Det räcker att det ger 70-80% av kraften från huvudvärmekällan i ditt hus eller lägenhet. Det är oerhört viktigt att välja rätt typ av eldstad eller ugn, då en för liten eldstad eller ugn snabbt kan riskera att bli överbelastad och sliten.

Naturligtvis måste du ta hänsyn till din budget när du väljer rätt eldstad. Den totala kostnaden du behöver beräkna inkluderar inköp av enheten, termisk installation och montering. Det är fullt lagligt att själv installera sin eldstad, och det finns inte heller något ansökningskrav för att montera en ny eldstad på ett befintligt rör, utan det finns krav på hur arbetet ska utföras, så att brandsäkerheten sköts, så om du är osäker på installationen, ta kontakt med brandkåren, sopmaskiner eller en professionell eldstadsmontör. Vi kommer alltid att rekommendera att du gör detta.

Ett annat problem är platsen för eldstaden. Det måste vara nära rökkanalen, och enligt brandsäkerheten (ett visst avstånd från väggen). Innan du köper, kontrollera diametern på rökröret. Det finns en rad olika typer av rökkanaler från en rad olika tillverkare, som installeras i hus och lägenheter.

Naturligtvis måste du också lära känna eldstadens vikt. Eldstäder och vedspisar är inte ljusa, så kontrollera hållfastheten på golvet innan du köper.

 støpejern peisovn

Typ av eldstad, biokaminer med mera.

Fler och fler människor väljer vedeldning i hemmet, och typerna av dessa enheter är ett stort ämne. Eldstäder/vedspisar kan delas in efter två kriterier: typ av kamin och typ av bränsle. Här är vår snabbguide.

Till att börja med, låt oss ta en närmare titt på det första ämnet. En öppen spisinsats med sluten härd är ett snyggt designelement, och har mycket kraft i sig. Till exempel är den maximala effekten för NORDflam Bergamo eldstadsinsats 16 kW. Det innebär lägre bränsleförbrukning och samtidigt en större mängd genererad värme. En eldstadsinsats kräver däremot att du redan har en eldstadslösning i ditt hus, eller gör en av eldtegel (sten som tål hög värme). Du kan även köpa färdiga eldstadshus för montering av eldstadsinsatser, men då måste även detta räknas in i budgeten.

Kaminer är en färdig lösning för dig som har skorsten men saknar eldstadslösning. Dessa kan monteras på en brandsäker bottenplatta och med rätt installerat skorstensrör är du redo att börja elda från dag 1. Kaminer är däremot mindre effektiva än eldstadsinsatser då de ofta är mindre, fördelar värme annorlunda och kräver mer underhåll/städning. En braskamin är fortfarande en mycket bra lösning som alternativ till el och med dagens konstruktioner från topptillverkare som Nordflam eller Ackerman riskerar man minimalt med värmeförluster och underhållet görs till en lek. Se vår guide för underhåll som du hittar på vår hemsida.

Vi har även biokaminer och elektriska eldstäder. Bioeldstäder utmärker sig genom att de eldar bioetanol istället för traditionella stockar. Detta är en mycket ekonomisk lösning, och med en design av helglas, med väggmontering, bländar en biospis in i ditt hus för att skapa en varm och behaglig atmosfär. Bioeldstäder producerar också mindre värme runt eldstaden, och är därför någorlunda brandsäkra. Bioeldstäder har däremot lägre värmeeffekt än en traditionell eldstad som brinner med ved.
Elektriska eldstäder är eldstäder som eldar med el och med en konstgjord låga. Detta är en bra lösning för den som vill ha atmosfären av en eldstad, utan att installera en ny eldstad. Dessa ansluts direkt till uttaget och är redo att användas. Värmeeffekten av elektriska eldstäder motsvarar en kraftfull värmare, och dessa kan fint värma upp ett vardagsrum eller ett sovrum ensam.

Det är dags att gå vidare till det andra ämnet - typen av bränsle. I vår butik kan du hitta traditionella spisinsatser och vedeldade kaminer samt biokaminer och elektriska eldstäder.

Vedspisar och spisinsatser är en absolut klassiker. Det är det överlägset mest populära och relativt billiga bränslet. Tillverkade av stål eller gjutjärn, de är hållbara. Du kan även köpa kakelugnar i vår butik. En enkel, klassisk form som även skyddar mot brännskador. De kommer inte bara att värma upp ditt hem, de kommer också att se bra ut.

Bio eldstäder blir mer och mer populära. De tillåter rökfri och ekologisk förbränning. Du kan placera den rostfria fristående biospisen var som helst i lägenheten eller huset. Du kan enkelt matcha den med andra delar av ditt hem. Du kan välja en hängande eller inbyggd spis. Bränslet för bioeldstäder är bioetanol. Vid förbränning frigörs vattenånga och koldioxid, så rummet där enheten är placerad måste ventileras regelbundet.

Elektriska eldstäder är en praktisk lösning för alla hem. De är lätta att använda och den medföljande fjärrkontrollen låter dig styra den visade bilden. Om du bestämmer dig för denna produkt behöver du inte oroa dig för typen av skorstenar eller ventilationskanaler. Allt du behöver är en strömkälla. En elektrisk öppen spis kommer att vara ett bra komplement till alla interiörer.

biopeis med aromaterapifunksjon

Skorstenselement och andra nödvändiga tillbehör

Den öppna spisen kommer att ge din interiör en unik atmosfär. För att använda det säkert måste du köpa några nödvändiga verktyg som gör det möjligt. Det är värt att se till att de är praktiska, men också lämpliga för interiören där de kommer att placeras.

För att elda i eldstaden behöver du bränsle, och detta bränsle bör förvaras någonstans. Till detta kan en korg användas, men även ett speciellt stativ. Du kan enkelt hitta metall- och träprodukter, enkla och dekorativa.

Det är också nödvändigt att köpa en uppsättning eldstadsverktyg. Den består av: tång, poker och en dammduk med dammbricka. Var och en av dessa produkter kan köpas separat, men väljer du hela setet får du även ett stativ så att du enkelt kan förvara dem.

Eldstadständare och eldkuber kommer att göra belysningen mycket enklare. Finns i form av kuber eller ekologisk ull, de är helt säkra för miljön. På grund av deras ringa storlek kan du enkelt förvara dem nära värmekällan.

För att eldstaden ska tjäna dig i många år bör den rengöras och underhållas regelbundet. Specialdesignade preparat förhindrar sotuppbyggnad.

Öppen spis - det perfekta komplementet till din interiör

Ildfag-butiken erbjuder många produkter som matchar inredningen i alla rum. Ta en titt på vårt utbud för att se om du hittar den som passar dig och samtidigt tillgodoser ditt värmebehov.

Populære produkter

Etna - Hörn - Höger - 13 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Etna - Standard - 13 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Verdo - Svart - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Torn - Hörn - Höger - 12 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Roten - Hörn - Vänster - 10 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Adria - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Adria - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Bergamo - 16 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
1 av 8