Så tänder du brasan - Tips och tricks

Hvordan tenne en peis - en oversikt over måtene

Hur man tänder en öppen spis - en översikt över sätten

Att ha en öppen spis kommer med ett visst mått av ansvar, och det är viktigt att lära sig grunderna för att vara så säker som möjligt när du använder din eldstad. I den här guiden tar vi upp några grundläggande tips om hur du tänder din eldstad.

 

Tänd eldstaden korrekt

Enbart härden och veden räcker inte för att vi ska kunna njuta av synen av rena lågor och värmen som strålar ut. Hur det kommer att brinna beror på många faktorer, inklusive hur vi eldar det.

 

Rätt bränsle

Först och främst, låt oss börja med träet. Materialet som ska eldas i en given typ av ugn är extremt viktigt. Vilken typ av trä ska vi välja? Bäst är lövfällande arter (bok, avenbok eller ask), som innehåller mindre kåda än barrträd.

Veden ska också vara ordentligt klyvd. De bör vara en fjärdedel eller mindre. Då brinner de bättre och genererar mindre rök. Därför, när du köper ved, var uppmärksam på dess kvalitet - eftersom det till stor del kommer att avgöra - inte bara hur lätt det är att tända det, utan också effektiviteten av värmeavledning.

Andra regler för korrekt eldning i eldstaden handlar om att hålla kaminen och skorstenen rena, samt ställa in rätt luftintagsnivå. Vi bör inte heller tillåta situationer där vi på natten begränsar lufttillförseln till eldstaden så mycket som möjligt och låter veden helt enkelt glöda. Denna procedur smutsar ner skorstenen och kan orsaka brand. Även denna metod är energimässigt olönsam, även om det är vanligt att tro motsatsen.

Expertråd

Veden kan bara brännas efter att den har torkats ordentligt. Till exempel - du kan vänta upp till 3 år på att ekträ ska torka och några månader på en björk.

 

Att tända brasan - snabbt och enkelt

Även här börjar vi med träet. Rätt torra stockar ska skäras till tunna och långa pinnar som lätt tar eld, så kallad ved. Vått och hartsartat trä kommer att vara mycket svårt att tända och kommer att generera stora mängder rök. Av denna anledning rekommenderas det inte heller att tända elden med grenar som samlats in från trädgården (särskilt färska) eller ved av okänt ursprung. Genom att använda vedavfall kan vi göra processen att göra upp en eld i härden mycket svårare.

Det finns två huvudmetoder för att tända en eldstad - underifrån och ovanifrån. Om vi bara har använt det förra hittills kanske det är där problemen uppstår. Top-down-metoden erkänns alltmer som effektivare, snabbare och mer ekologisk. Att tända eldstaden "underifrån" består av att man lägger upp flera lager, börjar med veden på gallret och slutar med veden placerade överst. Den metoden gör att vi inte kan lägga in större stockar förrän det redan brinner bra i eldstaden och det anses riskabelt, oekonomiskt och lufttillförseln kan blockeras.

Den rekommenderade metoden är att lägga några större stockar på gallret, ett lager tunna träbitar ovanpå och sedan en lagom mängd tändning ovanpå. Detta gör belysningsprocessen enkel och snabb och kräver inga ytterligare ingrepp förrän träet närmar sig slutet.

Även rent papper rekommenderas inte eftersom det ökar mängden aska. Om vi eldar med kartong eller äggkartonger ska de vara fria från bläck, lim och andra ämnen som inte är lämpliga för miljön.

Egenskaper
Om det visar sig vara svårt att få igång en eld på ett säkert sätt i din eldstad kan problemet ligga i dåligt drag/luftcirkulation i eldstaden/ugnen. En brand kräver syre för att brinna, så utan tillräckligt med luft slocknar elden, eller så blir det svårt att hålla elden igång. Det rekommenderas då att kontakta en fackman som kan undersöka om felet ligger i rörkonstruktionen, eller i eldstaden/ugnen.
Kom ihåg att öppna spisventilen så mycket som möjligt för antändning.

 

Hjälpmedel
Du kan köpa ett antal hjälpmedel som hjälper dig att tända eldstaden, de vanligaste är tändbriketter och vax. Denna finns att köpa i de flesta butiker som säljer eldstäder, samt i vissa livsmedelsbutiker. Dessa är rent brinnande och ofarliga att använda i din eldstad och kan göra tändningsprocessen enklare och mindre tidskrävande.

Populære produkter

Etna - Hörn - Höger - 13 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Etna - Standard - 13 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Verdo - Svart - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Torn - Hörn - Höger - 12 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Roten - Hörn - Vänster - 10 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Adria - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Adria - 7 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
Bergamo - 16 kW
Normalt pris
0,00 kr
Normalt pris
Försäljningspris
0,00 kr
1 av 8